Patenten op klassieke veredeling voorlopig aangehouden

Patenten op klassieke veredeling voorlopig aangehouden
13-12-2016
Het Europees Octrooibureau (EOB) gaat voorlopig geen patenten op klassiek veredelde gewassen meer verlenen, in afwachting van verdere besluitvorming.

Gewenste  interpretatie Europese Biotechrichtlijn
Vorige maand publiceerde de Europese Commissie een ‘verklarende  notitie’ die meer duidelijkheid geeft over de gewenste  interpretatie van de Europese Biotechrichtlijn. De belangrijkste conclusie die de Commissie trekt, is dat de opstellers van de Richtlijn de bedoeling hadden om producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering.

De Commissie neemt hiermee duidelijk afstand van het huidige beleid van het EOB dat al ruim honderd patenten heeft verleend op eigenschappen van klassiek veredelde gewassen. De notitie is niet juridisch bindend maar heeft wel een grote politieke waarde. De volgende stap is dat de conclusies uit de notitie worden  opgenomen in het beleid van het EOB.

Patenten de boom in
Bionext bood gisteren aan het EOB een metershoge kerstboom aan. De boom hangt vol met  door patenten bedreigde groenten. Met deze actie wilde de organisatie duidelijk  maken dat  wat haar betreft patenten op voedselgewassen  de boom in kunnen. Bionext deed  een  dringend beroep op het EOB om in afwachting van de besluitvorming rondom de ‘verklarende notitie’ geen patenten meer te verlenen op klassiek veredelde gewassen.

Patenten staan deze winter hoog op de politieke agenda. Vandaag vergadert de Landbouwraad over dit onderwerp.