Gedeputeerde kaart illegaal kopiëren plantenrassen China aan

Gedeputeerde kaart illegaal kopiëren plantenrassen China aan
31-5-2017
Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra heeft bij een Chinese handelsdelegatie uit de provincie Yunnan het probleem van illegaal kopiëren van gepatenteerde, Nederlandse plantenrassen aan de orde gesteld.

De 40-koppige delegatie bracht deze week een driedaags werkbezoek aan Zuid-Holland om zich te informeren over de tuinbouwsector en contacten te leggen met Zuid-Hollandse Greenport-ondernemers. Yunnan is een zuidelijke, bergachtige provincie in China en heeft 44 miljoen inwoners.

Vanuit de Greenport-sector in Zuid-Holland was er grote belangstelling om kennis te maken met de Chinese bestuurders, ambtenaren en ondernemers tijdens een seminar op het provinciehuis. Diverse bedrijven in Westland-Oostland doen al zaken in deze provincie, vooral op het terrein van de sierteelt. Daaronder Anthura Horticulture uit Bleiswijk.

Illegaal kopiëren
Toch staan de marges onder druk, hield Sander Smeding van Anthura zijn Chinese gehoor voor. Nederlandse telers van bloemen, groente en fruit hebben namelijk steeds meer last van illegale vermeerdering van hun plantenrassen. Bepaalde rassen, die vaak pas na jaren van onderzoek op de markt komen, zijn beschermd met een soort patentrecht. Waar in 2010 nog 50 procent van de markt bestond uit illegale kopieën in China, stelt Smeding, is dit percentage inmiddels gegroeid tot 70 procent.

Tegen dit probleem lopen steeds meer Nederlandse tuinbouwondernemers in China aan. Sommige ondernemers besluiten daarom geen zaken te doen met China of stoppen ermee. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra vroeg hier aandacht voor bij vice-gouverneur Zhang Zulin van Yunnan en verzocht hem hier strenger tegen op te treden.

Samenwerking
Bom-Lemstra zette in haar speech het belang uiteen van de Chinese markt voor de Zuid-Hollandse Greenport en dat bedrijven graag hun kennis en kunde aan China willen verkopen. “Bij het ontwikkelen van innovatie en oplossingen voor de lokale Chinese markt werken we graag samen. Een kennismaking als vandaag is een eerste start om dit de komende jaren door te ontwikkelen.”